Skip to main content

Dubai

Dubai World Central (DWC)

Al Maktoum International

Dubai World Central of ook wel bekend onder de naam Al Maktoum International Airport is een nieuwe luchthaven in het zuiden van Dubai.

Dubai International (DXB) is momenteel de grootste luchthaven van Dubai maar daar zal in de toekomst verandering in komen. Dubai International dat meer dan 90 miljoen passagiers in 2018 mocht verwelkomen is aan het einde gekomen van uitbreidingsmogelijkheden.

Doordat Dubai centraal is gelegen in de wereld is het een enorme hub voor passagiers maar ook voor vrachtvervoer. Dubai World Central dat in het zuiden ligt op ongeveer 60 km van Dubai International heeft wel de mogelijkheden om massaal uit te breiden.

Deze uitbreiding tot ’s werelds grootste luchthaven komt er dan ook aan.

De grootste luchthaven ter wereld

Al Maktoum International Airport is actief sinds 2010. In het begin opereerde deze luchthaven enkel voor vrachtvervoer.

Vanaf oktober 2013 ontvangt de luchthaven ook passagiers. Momenteel ontvangt de luchthaven bijna 1 miljoen passagiers per jaar van 10 verschillende luchtvaartmaatschappijen.

Als je weet dat Schiphol in 2018 meer dan 71 miljoen en Brussels Airport 25 miljoen passagiers mochten ontvangen, dan is er nog een hele weg af te leggen om de grootste luchthaven van de wereld te worden.

Aantal passagiers in 2018

Dubai International Airport

Dubai International DXB

90 miljoen

Al Maktoum International

Al Maktoum International DWC

1 miljoen

Luchthaven Schiphol

Schiphol AMS

71 miljoen

Brussels Airport

Brussels Airport BRU

25 miljoen

Toekomst Al Maktoum Airport

Dubai World Central

Komende 6 tot 8 jaar

In de komende 6 tot 8 jaar zal de luchthaven uitgroeien tot de grootste luchthaven van de wereld. Dit zal gebeuren in verschillende fases.

De eerste fase is hier al van in 2018 voltooid. Zo kan de luchthaven momenteel 26 miljoen passagiers per jaar ontvangen. Maar de plannen zijn groter, veel groter!

Wanneer het project volledig klaar zal zijn, zal de luchthaven een capaciteit hebben van ongeveer 200 miljoen passagiers en 12 miljoen ton vracht per jaar.

De luchthaven zal met de bijkomende shoppingcentra, hotels,… 140 km2 groot worden. Voor een vergelijking, dit is 5,5 maal zo groot als de luchthaven van Schiphol.

Om deze massa aan passagiers te verwelkomen zullen er 3 terminals komen, 2 luxe terminals en 1 terminal voor lagekostenmaatschappijen.

Eén van die luxe terminals zullen volledig in dienst worden genomen door Emirates, die hoogstwaarschijnlijk al hun vluchten gaan uitvoeren vanaf de nieuwe luchthaven ipv Dubai International.

In totaal zullen er 5 landingsbanen 24/24 ter beschikking zijn om de enorme capaciteit aan te kunnen. Banen van 4,5 km moeten er voor zorgen dat grote vliegtuigen, zoals de A380 van Emirates, zorgeloos kunnen landen. De passagiers zullen door tunnels onder de landingsbanen de terminals kunnen verlaten.

Emirates A380

Emirates

Met Emirates vliegen in Economy, Business of First Class? Is er eten inbegrepen op een vlucht met Emirates? Is er genoeg beenruimte?

Kom er alles over te weten in het artikel op onze website.

Metro Dubai

Verbindingen

De grootste luchthaven van de wereld zal ook worden verbonden door hoge snelheidslijnen met de oude, Dubai International.

Met de nieuwe metro trajecten zal de luchthaven ook bereikbaar zijn voor openbaar vervoer.

Dubai World Central

Tot slot

Het totale kostenplaatje voor dit megaproject is geraamd op 36 miljard dollar. Na deze upgrade zal Dubai World Central (Al Maktoum International Airport) de grootste luchthaven van onze planeet zijn.