Skip to main content

Dubai

Dubai Metro

Hoe gebruik je in Dubai de metro

In grote steden kan je meestal gebruik maken van een metronetwerk dat de meestbezochte plaatsen van de stad vlot bereikbaar maken. Ook in Dubai is dit sinds 2009 het perfecte vervoersmiddel om je veilig, snel en goedkoop naar de bekendste plaatsen te brengen. De instantie dat daar voor zorgt in Dubai is de RTA of Roads and Transport Authority.

De RTA is de globale instantie voor het openbaar vervoer zoals metro, tram en bus, maar ook de taxi’s in Dubai worden gecontroleerd door de RTA.

Wat zijn de openingsuren, hoeveel kost een dagticket, hoe koop je best een ticket,… In dit artikel vertellen we hoe de metro in Dubai werkt en wat je moet weten over dit vervoersmiddel in het emiraat.

Het metronetwerk zonder bestuurders!

Reisgids Dubai

Reisgids Dubai

Dit artikel is een onderdeel van de uitgebreide reisgids van Dubai. Kom alles te weten over deze bestemming in het midden oosten. 

Drie metrolijnen

Het metronetwerk in Dubai bestaat uit 3 verschillende lijnen: de Red Line, Green Line en de laatste nieuwe die midden 2020 in dienst wordt genomen, Route 2020.

Deze laatste zal de verbinding mogelijk maken naar Expo 2020.

Meer dan de helft van alle trajecten rijdt de metro bovengronds. Dit maakt reizen met de metro nog aangenamer door de reusachtige wolkenkrabbers die je tegenkomt.

Dubai Metro map

Dubai Metro Red Line

Red Line

De Red Line is het langste traject van de 3 en heeft een totale lengte van 52 km. Dit is het meestgebruikte metrotraject in Dubai. Dubai International Airport, Burj Khalifa, Mall Of The Emirates en Dubai Marina zijn maar enkele stations waar de Red Line stopt.

In totaal zijn er 29 stations op dit traject, waarvan er 3 je de mogelijkheid geven om over te stappen op een andere metrolijn, Union (18), Bur Juman (19) en Nakheel Harbour & Tower (38). Ook heeft het 2 stations met aansluitingen op de Dubai tram.

Dubai Metro Green Line

Green Line

Deze metrolijn loopt langs de twee kanten van de Dubai Creek. Het traject bevindt zich dan ook in het gedeelte waar je de traditionele souks kan vinden.

Het heeft 20 stations waarvan er twee een verbinding maken met de Red Line. De totale lengte van dit traject is 22,5 km en dus minder dan de helft van de langere Red Line.

Dubai Metro Route 2020

Route 2020

Dit traject wordt speciaal gemaakt om de Expo 2020 en Dubai World Central te verbinden met de bestaande Red Line. Ter hoogte van het Nakheel station op de Red Line is er een verbinding naar het nieuwe traject.

De totale reisduur van het 15 km lange traject is 16 minuten en dit met onderweg 7 nieuwe stations, 5 bovengronds en 2 ondergronds. Later is er de mogelijkheid dit traject verder te verlengen.

De metrostellen

Dubai Metro Driverless

Driverless

In Dubai zijn alle metrostellen driverless, wat wil zeggen dat de treinen volledig computergestuurd rondrijden zonder bestuurder.

De treinen hebben ongeveer een maximum snelheid van 90 km/u wat het gemiddelde brengt op 50 km/u door de vele stops.

Drie verschillende klassen

Elk metrostel heeft 3 verschillende klassen, Regular of Standard, Gold en Women with children. Elke metro bestaat uit 5 treinen waarvan 3 met standaard klasse, 1 wagon met de tweemaal zo dure gold class en de laatste is enkel bedoeld voor vrouwen met of zonder kinderen.

Als vrouw heb je geen verplichting maar het recht om de speciale wagon te nemen, ook de standaard en gold class is toegankelijk voor vrouwen met kinderen.

Dubai Metro Regular Class
Dubai Metro Gold Class
Dubai Metro Gold Class

Metrostations

De metrostations kan je al van ver zien aan hun gebogen dak, deels bedekt met een gouden kleur. De stations zijn kraaknet, je kan er werkelijk geen vuiltje vinden!

Ook is elk metrostation ingericht in één van de 4 thema’s, lucht, aarde, vuur en water.

Dubai Metro Station

Hoeveel kost de metro in Dubai

Dubai Metro Driverless

Nol Cards

De metro is zoals in alle grote steden meestal de makkelijkste en goedkoopste manier om je te verplaatsen.

Ook in Dubai is reizen met de metro vrij goedkoop. Het metronetwerk is toegankelijk met een vooraf betaalde chipkaart, zoals we kennen in België en Nederland. Deze chipkaart noemt men de Nol card.

Er zijn 4 verschillende Nol cards: Silver, Gold, Blue en Red. Van al deze chipkaarten zijn er eigenlijk maar twee van toepassing voor toeristen en dat is het Red Nol Ticket en de Silver Nol Card.

Het Red Nol Ticket kan je opladen tot 10 enkele ritten of 5 daily passes, daarna moet je een nieuwe kaart kopen. De Silver Nol Card kan je vergelijken met een pinpas en in tegenstelling tot het Red Nol Ticket kan je deze veelvuldig herladen. Ook is deze Silver Card goedkoper bij veelvuldig gebruik van het openbaar vervoer in Dubai.

Gratis

Kinderen minder dan 5 jaar of kleiner dan 90 cm reizen gratis zonder ticket.

Dubai Metro Red Nol Ticket

Red Nol Ticket

De chipkaart zelf kost 2 AED (0.50€) en kan gebruikt worden voor 10 enkele ritten of 5 dagpassen. De kaart blijft 90 dagen geldig en kan je gebruiken voor metro, tram en bus van de RTA.

Dagtickets:

 • Regular Class 20 AED (5€)
 • Gold Class 40 AED (10€)

Enkele ritten Regular Class

 • Tier 1: 4 AED (1€)
 • Tier 2: 6 AED (1,25€)
 • Tier 3: 8,5 AED (2,15€)

Enkele ritten Gold Class

 • Tier 1: 8 AED (2€)
 • Tier 2: 12 AED (3€)

Zones & tiers

Het openbaar vervoer in Dubai is verdeeld in zones: reis je maar in 1 zone val je bijvoorbeeld in Tier 1.

Tier 1

Reizen binnen 1 zone of aangrenzende zones als de rit minder dan 3 km is.

Tier 2

Vertrekken in een zone en reizen naar een aangrenzende.

Tier 3

Drie of meerdere zones doorkruisen.

Dubai Metro App

Smartphone app

Met de Wojhati Journey Planner app van de RTA kan je makkelijk een route plannen naar je bestemming.

De app geeft je alle mogelijke oplossingen om op je bestemming te geraken. Tijden, stations, perrons,…

De app kan je downloaden voor IOS en Android. Om je route te plannen op een desktop of laptop kan je terecht op deze link.

Waar ticket voor de Dubai Metro kopen

Deze kan je in elk metrostation aanschaffen aan een soort pinautomaat. Hier kan je de gewenste rit op je Nol kaart opladen. Toch kan het de eerste keer een beetje onwennig zijn omdat je niet goed weet hoe het werkt.

Dat is geen probleem, in elk station is altijd een ticketbalie met een medewerker. Vraag welk ticket het best past voor de rit of ritten die je wil doen en hij geeft je de beste oplossing.

Wanneer je meerdere ritten op één dag doet is het bijna altijd voordeliger om een dagpas aan te kopen, deze kost je 20 AED of ongeveer 5€.

Eens je aankomt bij de poortjes kan je na het scannen verder doorlopen naar het perron van de metro.

Dubai Metro tickets
Dubai Metro tickets
Dubai Metro tickets

Openingsuren van de metro

De Red en Green Line hebben aparte openingsuren: zo is het langste traject net iets vroeger open.

 • Red Line:
  Zaterdag tot woensdag 05:00 tot 00:00
  Donderdag 05:00 – 01:00
  Vrijdag 10:00 – 01:00
 • Green Line:
  Zaterdag tot woensdag 05:30 tot 00:00
  Donderdag 05:30 – 01:00
  Vrijdag 10:00 – 01:00

Let op!

Het sluitingsuur heeft niets te maken met de laatste metro die je kan nemen. Dit wil zeggen dat de laatste metro die je kan nemen ergens op het traject voor sluitingsuur op het eindstation moet aankomen.

Een voorbeeld: je vertrekt van “Dubai International Terminal 3” en wil richting “UAE exchange”, dan is de laatste metro om 23:00 uur. Zo komt de metro net voor sluitingstijd aan op het eindstation. De laatste metro in elk station kan je makkelijk te weten komen op de timetable van de RTA.

Dubai Metro

Love Lakes Dubai