Skip to main content

Mont Saint-Michel

Mont Saint-Michel in Frankrijk

Het sprookjesachtige kasteel (soms) op zee

Algemene info

In dit artikel kom je alles te weten van het sprookjesachtige kasteel, Mont Saint-Michel in Normandië, aan de westkust van Frankrijk.

Van de gezellige shops tot een bezoek aan de abdijkerk boven op de top van het eiland. Bij een bezoek aan Normandië mag je deze bezienswaardigheid zeker niet missen!

Mont Saint Michel

Volledig omringd
door water Bij springtij!

Video Mont Saint-Michel

Wij gingen voor één dag het sprookjesachtige Mont Saint-Michel verkennen. Deze video geeft een beeld wat je mag verwachten van dit 1.300 jaar oude kasteel in Normandië.

De geschiedenis van Mont Saint-Michel

Aartsengel Michael Mont Saint Michel

Aartsengel Michael

Aanvankelijk was de naam van het graniet-eiland Mont Tombe. Volgens de legende verscheen aartsengel Michael in het jaar 708 aan de heilige Aubert, bisschop van Avranches, en verzocht hem er een heiligdom met zijn naam te bouwen.

In 966 kwam een gemeenschap van monniken zich er vestigen en lieten er een eerste kerk bouwen. Rond datzelfde tijdstip kwam er onderaan de berg een dorp tot ontwikkeling waar de eerste bedevaarders konden worden opgevangen.

De toevloed aan bedevaarders bleef aanzwellen waardoor de kerk al snel te klein werd. In de 11de eeuw werden 4 crypten en een grote abdijkerk bijgebouwd.

Rond de 13de eeuw werd vervolgens begonnen met de bouw van La Merveille, twee gebouwen  van 3 verdiepingen met het klooster en de eetzaal van de monniken.

Alle oorlogen overleefd

Tijdens de honderdjarige oorlog (1337-1453) moest de Mont Saint-Michel worden beschermd tegen aanvallen. Er werden verschillende militaire constructies opgetrokken op het eiland waardoor meer dan 30 jaar alle aanvallen konden worden afgeslagen.

Bij het uitbreken van de Franse Revolutie moesten de monniken de abdij verlaten en werd deze omgebouwd tot een staatsgevangenis. Tot 1863 verbleven er meer dan 14.000 gevangenen. De getijden en het drijfzand maakten ontsnappen uit deze gevangenis vrijwel onmogelijk.

Van 1940 tot 1944 werd de Mont Saint-Michel bezet door de Duitsers. De bedoeling van dit eiland was enkel het observeren van mogelijke aanvallen door de geallieerden. Bij de aanval op Normandië (DDAY) werden de Duitse troepen verdreven uit de Mont Saint-Michel.

Love Lakes Dubai

Toerisme

De Mont Saint-Michel werd in 1874 opengesteld voor het publiek. Voor de toeristen, die alsmaar talrijker werden, werd in 1879 een dijkweg aangelegd. In 1901 werd er een stoomtram in dienst genomen voor de verbinding tussen Pontorson en het eiland.

Sinds 1966 hebben monniken opnieuw hun intrek genomen in de abdij. Later in 1979 werd de abdij opgenomen in de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Vandaag de dag wonen er 33 monniken.

Bron: ot-montsaintmichel.com

Getijdenverschil van soms 13 meter

We kennen allemaal eb en vloed, het terugtrekken en opkomen van de zee, dit is overal ter wereld zo. In de baai van Mont Saint-Michel kan je dit fenomeen echter op extreme wijze beleven tijdens springtij.

Wanneer de zon, aarde en maan op één rechte lijn staan wordt de aantrekkingskracht zo groot dat er springtij ontstaat. Bij springtij krijgen we een extreem laag en hoog waterpeil, een lagere eb en hogere vloed als normaal.

Bij springtij wordt het eiland enkele uren volledig afgesloten door water. Bij een bezoek aan Mont Saint-Michel kan je best rekening houden met springtij, tijdens enkele uren kan je dan niet op of af het eiland.

Het verschil van waterniveau kan tot 13 meter bedragen, het grootste springtij van Europa. Ook is het aangewezen, zeker tijdens springtij, voorzichtig te zijn rond de zandvlakten van het eiland, het water komt zeer snel op en kan verraderlijk zijn.

We spreken van springtij wanneer het getijdencoëfficiënt boven de 90 is. Wanneer is het springtij bij Mont Saint-Michel?

Mont Saint Michel Getijden

Wat te doen bij de Mont Saint-Michel

In Mont Saint-Michel kan je prachtige museums bezoeken, een reuzegrote abdij van 700 jaar en genieten van winkelen en lekker dineren met uitzicht op de baai. We lichten de belangrijkste activiteiten kort even uit.

Mont Saint Michel abdij en klooster

De abdij en het klooster

Het hoogtepunt, letterlijk  en figuurlijk, is de abdij boven op de top van Mont Saint-Michel. De eerste delen van de abdij en het klooster zijn meer dan 1.300 jaar oud!

Van de kerk tot de eetzaal, feestzaal en het fantastische uitzicht op het westelijk terras. Deze bezienswaardigheid die slechts 10€ kost is meer dan de moeite waard!

Als je de abdij wil bezichtigen heb je een ticket nodig, dit kan je makkelijk en veilig aankopen op de website van Tiqets.com of GetYourGuide.com.

Met de barcode die je ontvangt sla je de wachtrij over aan de ticketbalie. Voor een meerprijs van 3€ krijg je een audiogids mee die je alles vertelt over de abdij en het klooster.

Museums Mont Saint-Michel

De 4 museums

In vier museums wordt de geschiedenis van het eiland tot leven gewekt. Van de wooninrichting tot de gebruikelijke voorwerpen uit de middeleeuwen, in deze museums wordt je meegenomen naar de verre geschiedenis van Mont Saint-Michel.

  • Maritime Museum: meer dan 250 oude modellen van boten uit de middeleeuwen.
  • Historical Museum: 1.000 jaar geschiedenis die gaat van de monniken die de abdij bouwden tot de gevangenissen van Saint-Michel.
  • Logis Tiphaine: Ontdek de 14e-eeuwse residentie die Bertrand Duguesclin in 1365 had gebouwd voor zijn vrouw Tiphaine (meubels, schilderijen, wandtapijten).
  • Archeoscope: een show om de constructie van dit fantastische monument en zijn heilige geschiedenis te ontdekken.

De museums zijn elk apart te bezoeken voor 9€, voor 2 museums betaal je 12€ en voor 18€ kan je ze alle 4 gaan bewonderen. Als je jonger bent dan 18 is de toegang gratis.

Winkels Mont Saint-Michel

Winkels

Wanneer je op zoek bent naar een leuk souvenir van het wondermooie eiland zal je niet lang naar een winkel moeten zoeken.

De veelvuldige souvenirwinkels zijn over heel het eiland te vinden maar de meeste kom je tegen in de hoofdstraat, Grande Rue.

Restaurants

Ook voor een lekkere snack of een uitgebreid etentje kan je terecht op verschillende plaatsen op het eiland.

Geniet van een ongelooflijk uitzicht bij één van de restaurants gelegen aan de oostelijke kant van Saint-Michel.

Overnachten op Mont Saint-Michel

Het eiland biedt ook verschillende hotels om een unieke overnachting mee te maken op het sprookjeseiland. Op deze kaart van Booking.com kan je inzoomen op het eiland en alle hotels bekijken die gevestigd zijn op het eiland.

Hotel Mont Saint Michel

Booking.com

Praktische informatie

Mont Saint-Michel is de 3de meestbezochte bezienswaardigheid van Frankrijk. Met dit te weten kan je je voorstellen dat het er flink druk kan zijn. In dit hoofdstuk geven we je mee waar je op moet letten bij een bezoek aan het prachtige eiland.

Brug Mont Saint Michel

Van de parking naar het eiland

Je kan vanaf de parking het eiland op verschillende manieren bereiken.

Bus Mont Saint Michel

Gratis pendeldienst

Met de gratis pendeldienst kom je ongeveer na 10 minuten aan het eiland. De bussen zijn ingericht met 2 bestuurdersplaatsen, daardoor moeten de bussen niet draaien maar enkel van bestuurdersplaats wisselen.

De grootte van de bussen kan je vergelijken met die van op de luchthaven. De bus maakt tevens ook een korte stop aan La Caserne, een zone met winkels, hotels en restaurants.

Maringote Mont Saint Michel

Paard en kar

Wil je de volledige ervaring beleven van de middeleeuwen dan heb je de mogelijkheid om je met de Maringote, met paard en kar, naar het eiland te verplaatsen.

Na ongeveer 25 minuten bereik je het eiland.

Deze shuttledienst is betalend.

Te voet

Je kan ook kiezen om te voet naar het eiland te wandelen. Vanaf de hoofdparking is de afstand 2,7 km en ben je ongeveer in 45 minuten ter plaatse.

Het grote voordeel is dat je de mooiste foto’s kan maken tijdens de wandeltocht.

Parking automaten Mont Saint Michel

Parking

De reusachtige parking geeft je de mogelijkheid je auto te parkeren kort aan het vertrek van de gratis pendeldienst.

Voor deze parking betaal je 9€ in het laagseizoen en 14€ in het hoogseizoen. Voor dit bedrag mag je 24u parkeren. Let wel op dat je je ticket niet verloren doet, het kost je 27€ in het laagseizoen of 42€ in het hoogseizoen.

Toegang en openingsuren

Trappen Mont Saint Michel

Veel trappen

Bij een bezoek aan Mont Saint-Michel, en zeker aan de abdij boven op de top, moet je rekening houden met de veelvuldige trappen die je op moet.

Er is geen andere weg dan met de trap naar boven, dat maakt het misschien onaangenaam voor een bezoek als mindervaliden of kinderen die nog in een buggy zitten.

Trappen Mont Saint Michel

Openingsuren

De Mont Sain-Michel is gedurende het hele jaar geopend en vrij te bezoeken. Voor de abdij en de pendeldiensten gelden er wel uren waar je rekening mee moet houden.

De abdij

  • 2 mei t/m 31 aug. van 09.00 tot 19.00.
  • 1 sep. t/m 30 april van 09.30 tot 18.00

Gratis pendelbus

  • van 07.30 tot 00.00

Mont Saint-Michel Map

Op deze map krijg je een zicht van het volledige eiland.

Locatie van de Mont Saint-Michel

De Mont Saint-Michel kan je vinden in de uithoek van Normandië, aan de scheiding met Bretagne.

Via de hoofparking kan je met een gratis pendelbus van 07.30 tot 00.00 naar het eiland. De parking kost 14€ per dag.

Download de Google Maps kaart en geef als bestemming “Le Mont Saint-Michel” in.

Mont
Saint-Michel

Love Lakes Dubai