Skip to main content

Dubai

Religie en geschiedenis van Dubai

De religie en het geloof in Dubai

In dit artikel kom je meer te weten over de religie of geloof dat heerst in Dubai. Over algemene lijn is het geloof in Dubai de islam, maar ook andere gelovigen zoals christenen zijn hier welkom. Kom ook alles te weten over de ramadan en wat er dan juist anders is in het emiraat.

Op deze pagina hechten we ook aandacht aan de geschiedeins van Dubai hoe het van niets naar een wereldstad is getransformeerd.

Islam is de officiële religie van de Verenigde Arabische Emiraten en is een integraal onderdeel van de lokale cultuur.

Het Arabische woord “Islam” betekent letterlijk “onderwerping aan God” en de kern van het geloof is het geloof dat er slechts één God (Allah) is die aanbeden moet worden. En in een lijn van profeten die Adam, Abraham, Noach, Mozes, Johannes de Doper, David en Jezus omvatte, was Mohammed de laatste en meest definitieve.

Moslims geloven dat het christendom, het jodendom en de islam in wezen allemaal hetzelfde zijn, maar dat de boodschappen van de eerdere profeten verdraaid zijn en dat Mohammed door God is uitgekozen om zijn boodschap te doen herleven, verfijnen en zuiveren.

In Dubai ben je vrij van geloof wat betekent dat je hier ook kerken gaat vinden die het Christendom vertegenwoordigen. De bevolking zelf gelooft voor meer dan 75% in de Islam.

Ramadan in Dubai

De Ramadan valt in de negende maand van de islamitische maankalender. Moslims observeren een strikt vasten gedurende de hele maand en gebruiken de tijd voor aanbidding en contemplatie. Gedurende de dag zijn alle vormen van consumptie verboden, inclusief eten, roken, drinken en elke vorm van seksueel contact. Dit is echter slechts de uiterlijke vertoning van wat bedoeld is als een diepere, spirituele reiniging en versterking van het geloof.

Van alle moslims die de puberteit hebben bereikt, wordt verwacht dat ze het vasten observeren. Het is algemeen aanvaard dat ouderen en chronisch zieken zijn vrijgesteld, evenals zij die ziek zijn of reizen, moeders die borstvoeding geven en menstruerende of zwangere vrouwen. Kinderen hoeven niet te vasten, hoewel sommige gezinnen hen aanmoedigen om dit gedurende een deel van een dag of gedurende een paar dagen gedurende de maand te doen.

Aan het einde van de dag wordt het vasten afgebroken met een lichte maaltijd gevolgd door het zonsondergang-gebed, gevolgd door een avondmaaltijd, de iftar. Moslims worden aangemoedigd om de iftar te delen met familie, vrienden en buren, evenals de armen en niet-moslims. Het vasten wordt de volgende ochtend hervat.

De laatste 10 dagen van de Ramadan worden als bijzonder belangrijk beschouwd en veel moslims trekken zich terug in hun moskee of andere gemeenschapscentra voor gebed en recitaties van de Koran.

Ramadan in Dubai
All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

Wat zijn de gevolgen van de ramadan in Dubai?

  • Tijdens de Ramadan zijn er bepaalde beperkingen in Dubai. Veel restaurants zijn gesloten, degene die open zijn hebben gordijnen of grote borden voor hun ramen staan zodat moslims niet kunnen zien dat men in restaurants aan het eten is.
  • Het eten of drinken overdag op publieke plaatsen is dan verboden.
  • Wanneer de zon onder gaat mogen moslims terug eten en drinken en dit merk je aan restaurants, winkels,… die dan terug hun deuren wagenwijd openzetten. Tijdens de Ramadan zijn de meeste winkels dan ook open tot middernacht. Bij zonsopgang gaat het vasten terug in.
  • Mogelijk hebben overheidsinstellingen ook andere openingsuren vergeleken met de rest van het jaar.
Suikerfeest in Dubai

Suikerfeest

Het Suikerfeest of Ramadanfeest is een islamistische feestdag die op het einde van de Ramadan gevierd wordt.

De eerste ochtend van het Suikerfeest bezoeken mannen en vrouwen de moskee voor het gezamenlijke gebed voor deze feestdag. In de loop van de dag bezoeken ze de familie waar men zoete gerechten, lekkernijen en cadeautjes aan mekaar geeft. Voor deze feestdag trekken ze meestal nieuwe kleren aan en wordt het huis extra netjes gemaakt.

Op het einde van de dag gaan ze naar een moskee om naar een preek te luisteren van de imam om definitief de Ramadan af te sluiten.

Wanneer is de ramadan in Dubai?

Deze data van de Ramadan zijn bij benadering juist, de juiste datum hangt af van de stand van de maan en kan slechts enkele dagen van tevoren juist gezegd worden.

Ramadan 2019

Deze data kan afwijken naargelang de stand van de maan

Ramadan van zondag 5 mei tot dinsdagavond 4 juni.
Suikerfeest vindt plaats op woensdag 5 juni.

Ramadan 2020

Deze data kan afwijken naargelang de stand van de maan

Ramadan van donderdag 23 april tot zaterdagavond 23 mei.
Suikerfeest vindt plaats op zondag 24 mei. 

Veiligheid in Dubai

Veiligheid en criminaliteit in Dubai

Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) is een spectaculaire stad in het Midden-Oosten, met torenhoge wolkenkrabbers, moderne architectuur, ongegeneerde olie-rijkdom, waanzinnige hotelkamers, uitgebreide winkelcentra,… Maar is het ook veilig om Dubai te bezoeken?

Dubai

De geschiedenis van Dubai

De geschiedenis van Dubai is op zen allerminst imposant te noemen. Het groeide uit van vissersdorpje tot één van de grootste steden van de wereld.

Ook werd Dubai herkend door het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank tot financieel centrum.

Tijdlijn

1830

Het kleine vissersdorpje Dubai wordt overgenomen door een deel van de Bani Yas-stam uit de Liwa-oase, geleid door de familie Maktoum, die nog steeds, het emiraat van vandaag regeert.

1892

Buitenlandse handelaren worden naar Dubai getrokken vanwege de verklaring dat ze vrijgesteld zijn van belasting, de bevolking verdubbelt en de parelindustrie is nu in volle bloei.

1930

De recessie treft Dubai’s parelindustrie die in verval vervalt en leidt tot sociale druk en vetes tussen het koningshuis.

1958

Sheikh Rashid wordt officieel de heerser van Dubai na zijn vaders dood.

1959

De Emir van Koeweit leent Sheik Rahid miljoenen dollars uit om de Creek te renoveren, zodat er grote schepen kunnen worden ondergebracht om de reputatie van Dubai als een belangrijk handelscentrum te ontwikkelen.

1966

Dubai ontdekt zijn eigen olie en trekt handelaren aan om zich in Dubai te vestigen, wat op zijn beurt de economische groei bevordert.

1968

Dubai begint met export van ruwe olie en Petro-Dollars.

1973

The Dirham wordt de officiële deviezeneenheid in Dubai.

1985

De Emirates-luchtvaartmaatschappij wordt opgericht en Dubai plant zijn heruitvinding als toeristische bestemming.

1990

Sheik Maktoum neemt het over als de heerser van Dubai, vanwege zijn vader, Sheik Rashid, die tijdens de eerste Golfoorlog stierf.

1996

Het Dubai Shopping-festival en de Dubai World Cup worden gelanceerd en worden zeer populaire jaarlijkse evenementen.

1999

Eén van de hoogste hotels ter wereld, de Burj Al Arab opent, wat de reputatie van Dubai verder als toeristische bestemming versterkt.

2003

Dubai wordt door het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank erkend als een financieel centrum. Ook groeit op dit moment de vastgoedmarkt in Dubai plotseling door de introductie van onroerend goed.

2006

Sheik Mohammed wordt de premier en vice-president van de VAE, evenals de heerser van Dubai. Hij werkt het liberale beleid van zijn Maktoum-voorvaderen bij en ontwikkelt Dubai verder, waardoor het bedrijfsprofiel van de stad wordt verbeterd.

2008

Het hoogste gebouw van de wereld opent zen deuren, de Burj Khalifa!

Geschiedenis van Dubai
Geschiedenis van Dubai
Geschiedenis van Dubai