Skip to main content

Dubai

Taxi’s Dubai

De taxi nemen in Dubai

Algemene info

Wanneer er geen metro standplaats in de buurt is doe je er goed aan een taxi te nemen. Deze zijn talrijk aanwezig, bijna 4000 taxi’s. Een officiele taxi kan je herkennen aan de beige kleur, het dak kan een andere kleur zijn (Let op de taxi’s met roze dak dienen enkel voor vrouwen, dus als man kan je hier niet met mee). Er rijden nog andere taxi’s in Dubai deze zijn meestal iets duurder en luxueuzer dan degene die door de overheid worden gecontroleerd.

Voor je in een taxi stapt is het verstandig om een richtprijs te vragen naar je bestemming, dit is immers een gulden regel die je in elke taxi ter wereld moet toepassen. De chauffeur zal je een richtprijs geven en deze kan je snel omrekenen door het bedrag te delen door 4 (1 AED is ong. 0,25€), zo weet je direct wat ongeveer je rit kost in Euro.

Sheikh Zayed Road
Sheikh Zayed Road

De snellere rijders

De meeste taxibestuurders in Dubai zijn niet verlegen om snel te rijden, de meerderheid heeft een zware voet.

Wij konden dit zelf ervaren. Op de autosnelweg, Sheikh Zayed Road, rijden de taxi’s schrikwekkend kort achter mekaar. Ze rijden op minder dan 5 meter van elkaar en dit tegen een snelheid van meer dan 100 km/u! Het rijgedrag is zeker en vast niet saai te noemen in Dubai. Zo zaten wij in een taxi onderweg naar Dubai Marina en deed de taxibestuurder een manoeuvre van vak 1 naar vak 8 op minder dan 400 meter, en dit op een drukke Sheikh Zayed Road. Nu zal je zeggen hij had de afrit te laat gezien, nee hoor, dit is de normaalste zaak.

Daarna zeiden we steeds bij het instappen van een taxi dat we geen fan zijn van snel rijden en dat had een goed effect.

De taxi’s in Dubai

Herkennen

Een taxi gecontroleerd door de overheid kan je herkennen aan de beige kleur. Het dak kan verschillen van kleur. Dit heeft te maken van welk taxibedrijf de taxi is.

Soms zie je een taxi rijden met roze dak, deze zijn enkel beschikbaar voor vrouwen met al dan niet kinderen.

Fooi

Een taxibestuurder wordt meestal wel blij van een fooi, dit is zo overal ter wereld. In Dubai geef je fooi zoveel jezelf wil. Wij ronden telkens naar boven af en gaven de chauffeur een vriendelijk dank u wel met een lach.

Zo moesten wij bijvoorbeeld 73 AED betalen en gaven 80 AED, omgerekend kost deze fooi je minder dan 2€.  Het snel omrekenen van AED naar EUR kan je doen op onze pagina geld en munteenheid.

Betalen

Je kan in alle taxi’s betalen met cash geld. Ga er wel van uit dat je enkel in de munteenheid van Dubai kan betalen, de Arab Emirates Dirham of afgekort AED.

In ongeveer 30% van de taxi’s kan je met een creditcard betalen zoals Visa of Mastercard. De laatste nieuwe terminals ondersteunen ook Apple Pay en Samsung Pay.

Hotel en taxi’s

Soms wil je een taxi en vraag je aan de receptie van je hotel of ze een taxi kunnen bellen. Best kan je zeggen dat je een gewone taxi wil en geen van een private firma. Deze zijn meestal wel voorzien van meer luxe zoals ledere interieur maar tegelijk ook een flink stuk duurder.

Als je in Dubai van plan bent om je veel te verplaatsen met de taxi kan je best een kaartje meenemen waar het adres van je hotel op vermeld staat. Dubai telt enorm veel hotels en er kunnen er bij zijn die de taxichauffeur zelf ook niet kent.

Airco

Het weer in Dubai tijdens de zomerperiode is niet bepaald voor mensen die niet van de sauna houden. Het kan er oplopen tot boven de 40 graden in de schaduw.

In de taxi’s van Dubai heb je hier echter geen last van, vrijwel alle taxi’s zijn uitgerust met airco.


Belangrijk

Neem steeds een beige taxi met gekleurd dak van RTA (Roads & Transport Authority), deze vragen steeds dezelfde prijs. Zo kom je niet voor verrassingen te staan bij het afrekenen van de rit. Er zijn taxibestuurders van private bedrijven die je vriendelijk aanspreken om met hen mee te rijden maar die kunnen een flink stuk duurder zijn. Mocht je dit toch doen, vraag dan eerst naar de richtprijs tot aan je bestemming.

Wat kost een taxi in Dubai?

Tarieven

Soort tariefPrijs
Start tarief – Street pick-up
5 – 5,5 AED
Start tarief – Booked
10 – 12 AED
Start tarief – Luchthaven
25 AED
Wacht tarief
0,5 AED/min
Toll Gate
4 AED

Toll gates

In Dubai bevinden zich er verschillende toll gates (Salik) indien je deze moet passeren is er een vast tarief van 4 AED dat je extra moet betalen. Voor meer informatie waar deze zich juist bevinden kan je op de website van de RTA terecht.

Luchthavetransfer

Soms wil je zonder zorgen en ontspannen een taxi kunnen nemen bij aankomst op de luchthaven. Dan doe je er goed aan dit op voorhand te regelen.

Bij de uitgang aan de terminal in Dubai staat de taxichauffeur je op te wachten met een bordje waar jou naam op staat. Vervolgens helpt de chauffeur je met je bagage tot aan de taxi. Daarna brengt de chauffeur je naar je hotel dat je vooraf hebt doorgegeven.

Wanneer je vlucht vertraging heeft vormt dit geen probleem. De chauffeur houdt immers je vluchturen in de gaten zodat hij steeds op tijd ter plekke is.

Conclusie

Neem je een taxi in Dubai zorg dan:

  • dat je op voorhand tegen de chauffeur zegt dat je niet houdt van hoge snelheden.
  • dat je een richtprijs vraagt tot aan je bestemming.
  • dat je een kaartje bij hebt met het adres van je hotel.
  • dat het een beige is met gekleurd dak.

Video

Stedentrips

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars