Skip to main content

Dubai

Veiligheid en criminaliteit

Is het veilig in Dubai?

Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) is een spectaculaire stad in het Midden-Oosten, met torenhoge wolkenkrabbers, moderne architectuur, ongegeneerde olie-rijkdom, waanzinnige hotelkamers, uitgebreide winkelcentra,… Maar is het ook veilig om Dubai te bezoeken?

Kleine criminaliteit

Over het algemeen is Dubai veilig om te bezoeken. Misdaad komt zelden voor, vanwege het feit dat Dubai een stad is met veel toezicht van de overheid door strikte regels. Geweldsmisdrijven treft toeristen slechts zeer zelden.

Kleine criminaliteit is meer een zorg, met name zakkenrollen, oplichting en seksuele intimidatie, (wat je in elke stad wel kan vinden) hoewel er bijna nooit wapens bij betrokken zijn. Deze kleine criminaliteit kom je niet vaak tegen in het nieuwe gedeelte van Dubai maar zal eerder plaatsvinden in het oude gedeelte van Dubai.

De regio’s waar de immense wolkenkrabbers staan zijn echter goed gecontroleerd door de overheid, in deze regio’s voelden wij ons veiliger dan zeg maar Brussel, Amsterdam of Parijs. Het is er overigens kraaknet overal, je kan er letterlijk van de vloer eten.

Wetten en regels

Ironisch genoeg zijn het echter de extreem strikte regels en meedogenloze wetshandhaving van Dubai die de grootste bedreiging vormt voor westerse bezoekers. 

Dingen die illegaal zijn in Dubai zijn onder andere: vertoningen van publieke genegenheid (vooral tussen ongehuwde of homoseksuele partners), dronken gedrag, zich onfatsoenlijk kleden, vloeken, onbeschofte gebaren maken, mensen fotograferen zonder hun toestemming, kritiek hebben op de regering van de VAE, fondsenwerving voor het goede doel , vragen om escorts in Dubai,…

Voor meer uitleg verwijzen we je graag door naar wetten en regels in Dubai op onze website.

Criminaliteit in Dubai

Belangrijk

Bij de meeste websites kom je vaak strenge regels tegen waar van je denkt dat het uiterst riskant is om naar Dubai af te reizen. Dit is totaal niet zo!

Hieronder staan de belangrijkste regels opgesomd maar neem deze niet te nauw, je weet immers zelf wel wat kan en niet kan.

Toch zijn er een aantal regels die je wel moet respecteren bij een bezoek aan Dubai.

Wij hebben hier geen enkele narigheid kunnen ondervinden, iedereen was super vriendelijk en uiterst behulpzaam!

Wat zijn de mogelijke risico’s in Dubai?

Te vermijden plaatsen in Dubai

Welke plaatsen vermijden in Dubai?

Er zijn zoals in elke wereldstad enkele regio’s die je beter kan vermijden van een bezoek te brengen. Zo is het niet verstandig om naar Sonapur te gaan aan de rand van Dubai.

Hier bevinden zich kampen waar massaal veel arbeiders verblijven van Oost-Aziatische landen, als toerist wordt je hier niet echt welkom ontvangen.

Ook de wijken Deira en Bur Dubai zijn mindere leuke regio’s van Dubai, zakkenrollers, prostitutie zijn dingen die je hier kan tegenkomen.

Probeer deze buurten te vermijden en toch zeker tijdens de avond.

Alle regio’s die het nieuwe Dubai vormen zijn wel extreem veilig!

Vervoer in Dubai

Is het vervoer veilig in Dubai?

Zoals in onze intro vermeld, is gewelddadige misdaad niet iets om bang voor te zijn in Dubai. Rijden is echter een ander verhaal.

Het aantal verkeersongevallen in Dubai is veel hoger dan in het Westen. Wanneer je een taxi neemt in Dubai merk je direct hoe dit komt, ze rijden letterlijk op 2 meter afstand van mekaar en dit op de autosnelweg tegen een snelheid van meer dan 100 km/u. Best bij het instappen van een taxi even vermelden dat je niet zo een fan bent van snel rijden.

Het openbaar vervoer zoals tram, metro, bus,… is daarentegen wel uiterst veilig en betrouwbaar.

Wanneer je als voetganger ergens aan een druk kruispunt oversteekt zorg er dan zeker voor dat je goed oplet, sommige chauffeurs nemen het niet te nauw met zebrapaden en andere oversteekplaatsen.

Zakkenrollers in Dubai

Zijn er oplichters in Dubai?

Er zijn niet zoveel gevallen bekend van oplichting in Dubai buiten de “ATM scam” en zakkenrollers.

Een extra waarschuwing om in gedachten te houden wanneer je Dubai bezoekt is de ATM Scam, criminelen koppelen een skimming-apparaat aan openbare geldautomaat waardoor ze je geld en gegevens kunnen stelen.

Daarom is het belangrijk steeds te pinnen bij automaten in banken, hotels of grote shoppingcentra en niet bvb. in een buitenwijk van Dubai in een prularia winkeltje.

Zandstorm in Dubai

Natuurgeweld in Dubai

Van echt groot gevaar voor natuurrampen of natuurgeweld is in Dubai geen sprake. Wat je wel in het achterhoofd moet houden is de extreme hitte en de zandstormen die er kunnen plaatsvinden.

Tussen mei en september is het niet de ideale periode om Dubai te bezoeken, het kan er makkelijk overdag meer dan 40 graden worden in de schaduw. Het best blijf je dan uit de zon en zorg je ervoor dat je voldoende water drinkt tegen hitteberoerte of uitdroging.

Natuurgeweld in Dubai blijft beperkt door een eventuele zandstorm of een korte maar krachtige reeks regenbuien. Voor meer info over zandstormen en het klimaat van Dubai kan je terecht op de pagina weer en klimaat op onze website.

Terrorisme in Dubai

Terrorisme in Dubai

Tot slot een veiligheidsrisico waar elke grote stad mee te maken heeft is terrorisme. Op de vraag kan er in Dubai een terroristische aanslag gebeuren is het antwoordt ja maar in welke stad tegenwoordig niet. Zo heb je in Parijs, Brussel, Londen, Madrid,… misschien nog meer kans dat dit zal gebeuren.

Niemand kan dit voorspellen spijtig genoeg. Wel is het een feit dat het niet simpel is in Dubai iets binnen te smokkelen om die aanslag daadwerkelijk ook te plegen, waar in centraal Europa veel minder controle is.

Wetten en regels in Dubai

Meer info over de wetten en regels van Dubai Kan je vinden op onze website.